Znacenje Tarot Karte Car/The Emperor

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Car se u tarotu povezuje sa brojem 4. Sa četvorkom je takođe povezana i karta Smrti, Death XIII (13; jer se dvocifreni brojevi u numerologiji svode na jednocifreni, dakle 1+3, daje 4). Astrološki je Car povezan sa horoskopskim znakom Ovna i elementom vatre. Odnosi se na progres, kontrolu, uspeh, ambiciju, granice, red. Povezuje se još sa baznom čakrom, čakrom koja se odnosi na sigurnost/uzemljenje.

Značenje karte

Car je arhetip oca, simbol muške energije. Brada pokazuje da je zreo i mudar. Car je preteča Pustinjaka, drugi bradati čovek tarota. Car će u kasnijim godinama postati Pustinjak, The Hermit. Car je simbol energije, vlasti i akcije, on štiti svoje carstvo, pa je prikazan sa borbenim oklopom koji se vidi ispod njegove odeće. Car je povezan sa brojem IV, što je broj stabilnosti i reda. Car je siguran u svoj položaj, i on sedi pravo na svom kamenom prestolu, sa visokim naslonom.

Planine, gotovo jednake visine sa svake strane predstavljaju granice njegovog prestola, a budući da je sam Car prikazan kao viši od planina, govori o tome da on kontroliše to okruženje. Malena reka koja teče iza njega, primetna u podnožju planine, je znak potencijala za rast i kultivaciju zemlje kojom on upravlja. Car je pionir i pravi Ovan, prikazan ovnovim glavama na njegovom prestolu. On zna granice svoje teritorije i realan je u sferi svog uticaja.

U glavnom arkanskom nizu, Car dolazi posle Carice III (pročitaj više o karti Carice ovde: https://tarotshamanic.com/carica-the-empress/) i pre karte V, Sveštenik (Hierophant). U tradicionalnim društvima ovaj niz odražava moć/status, od majke pod ocem i sveštenika na vrhu. Car u numerologiji korespondira sa kartom Smrti. Car i Smrt su jedine dve glavne arkanske karte koje prikazuju figure sa vidljivim oklopom za noge.

Simboli

1.ANK / KLJUČ ŽIVOTA – hijeroglif (donekle izmenjen). Stilizovano predstavljanje muškog reproduktivnog organa, rađanje života. U zlatu: večni život, ali u negativnom smislu može predstavljati i pohlepu.

2.ZLATNA KUGLA – nalik zlatnoj jabuci, još se povezuje i sa Šarom (kugla sa krstom na vrhu) (lat: Globus cruciger). Šar se uzima kao simbol moći, to je hrišćanski simbol autoriteta koji se koristio u srednjem veku, a može se i danas naći na novčićima, ikonografiji i među kraljevskim simbolima. Zlatna jabuka se povezuje sa večnim životom i plodnošću, ali se povezuje i sa pohlepom i krivicom (priča o bogatom kralju Midi, koji je tražio od bogova dar da sve što dodirne pretvori u zlato, da bi se potom pokajao, pretvorivši i svoju ćerku u zlato).

3.PUSTOŠ –  nova teritorija.

PEJZAŽ – otpad i praznina, u negativnom značenju, priroda može uvenuti pred egoizmom i okrutnošću; pozitivno značenje –  onaj ko pravilno vlada svojom zemljom, može učiniti da pustinja procveta.

4.ČETIRI OVNOVE GLAVE – ovan je prvi znak zodijaka koji simbolizuje Uskršnje praznike, proleće, kao i obnovu života.

OKLOP – pozitivno značenje ukazuje na viteštvo i poštovanje, dok u negativnom značenju može predstavljati politiku, aroganciju i moć.

5.REKA – simbol stalne promenljivosti i toka života. Samo onaj ko je spreman da se promeni

može ostati veran sebi.

CRNO – BELO – CRVENO – faze u alhemiji; crna boja (ispod prestola) predstavlja nerazjašnjene probleme i neiskorišćene mogućnosti. Bela boja (brada i kosa) simbolizuju čistotu i mudrost. Crvena boja (dominantna boja slike) predstavlja novo rešenje, osvetljenje.

BELA BRADA/ BELA KOSA –  simbol moći, iskustva i mudrosti. Gospodar je početnik koji iznova uči i stiče iskustvo.

6.SIVI PRESTO – simbol uzemljenja i pronalaženja mesta pod suncem nad kojim ćemo imati vlast i kontrolu (ali ne u smislu porobljavanja, već u smislu povezivanja sa jedinstvenom energijom prostora).

7.ZLATNA KRUNA – zatvorena kruna simbolizuje sopstveni autoritet, ali i simbol krunske čakre. Zlato je simbol svesti, ali i pohlepe.

Uspravno značenje

Ključne reči: ovan, otac, moć, autoritet, stabilnost, muž, struktura, moć, ambicija, lične granice

U čitanju, Car može označiti moćnog čoveka, a tradicionalni muški aspekti vladavine i ambicije. On označava muža ili intimnog partnera vrednog poverenja. Car predstavlja osobu koja ima apsolutnu kontrolu nad sopstvenim emocijama, dok je tradicija apsolutno esencijalna za njegovu sreću. On je takođe simbol planiranja i organizacije, čime poručuje da se i najteži problemi prevazilaze ako imate jasan plan. Kada se Car/ The Emperor pojavi u čitanju predstavlja ponovno uspostavljanje reda, što je naročito dobro ako je osoba imala turbulentan period.

U čitanju može predstavljati i osobu zaštitnika ili nekoga ko nudi pomoć kada je to neophodno, može predstavljati i uticajnu osobu. Car savetuje da se živi ovde i sada sa akcentom na praktična znanja i veštine putem kojih osoba može realizovati sopstvene ciljeve. U pitanjima povezanim sa kućom, bitno je postaviti granice, možda i u fizičkom smislu, ograde, nadzorni sistem.

U emotivnim pitanjima predstavlja partnera, koji u zavisnosti od godina čitača može biti i stariji ili iskusniji. Partner za koga se postavlja pitanje je neko ko će biti lojalan i zaštitnik osobe pitača. U već postojećim odnosima predstavlja stabilnost i poverenje. U pitanjima vezanim za karijeru i novac simbolizuje pažljivo planiranje i jasne ciljeve, kao i fer odnose na poslu.

Obrnuto značenje

Ključne reči: posesivnost, egocentrizam, nejasne granice, manipulacija, iskorišćavanje moći ili položaja, odustajanje, previše kontrole

U slučaju da čitate tarot karte u obrnutom položaju, onda svakako pročitajte i ovaj tekst: https://tarotshamanic.com/tumacenje-tarot-karte-u-uspravnom-i-obrnutom-polozaju/

Car u obrnutom položaju je gladan vlasti i predstavlja negativne osobine povezane sa tradicionalnom muškom energijom, poput vladanja, kontrole, pa čak i okrutnosti. Pohlepa je još jedan aspekt obrnutog značenja. Dok Car u uspravnom značenju zna svoje granice, u obrnutom značenju može upotrebiti prekomernu silu da bi dobio ono što želi. Ovaj položaj pokazuje još i probleme sa autoritetima.

Korišćena literatura:

Burger, E., Fiebig, J. (2015). The ultimate guide to the Raider Waite tarot, Llewellyn Publications. Woodbury, Minnesota.

Dean, L. (2015). The ultimate guide to tarot, Fair Winds Press, Beverly, MA.