Prvosveštenica/Visoka Sveštenica/The High Priestess Tarot Karta

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Prvosveštenica/Visoka Sveštenica se u tarotu povezuje sa brojem 2. Sa dvojkom je takođe povezana i karta Pravde, Justice (11; jer se dvocifreni brojevi u numerologiji svode na jednocifreni, dakle 1+1) i karta Suda/Presude, Judgment (20, jer 2+0 daje 2). Astrološki je Visoka Sveštenica povezana sa planetom Mesec i elementom vode. Odnosi se na intuiciju, mudrost, snove, refleksiju, tajne.

Simboli

Prvosvesveštenica/Visoka sveštenica/The High Priestess
  1. STUBOVI – B i J. B označava reč Belzebub, što označava tamnu silu, Đavola. Pravo značenje se odnosi na gospodara muva, a tek kasnije, u judeo-hrišćanskoj tradiciji spominje se kao demon i jedan od sedam prinčeva pakla. J označava reč Jahve, što označava Boga, dobru silu, energiju. U bibliji se piše o tome dа је ime Jahve, sam Воg оdrеdіо dа gа ро nјеmu раmtе gеnеrасіје. Stubovi takođe predstavljaju Jin i Jang energiju.
  2. ZAVESA – predstavlja vezu između spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta. Zavesa predstavlja filter kroz koji se spoljašnji svet meša sa unutrašnjim, i obrnuto.

NAR I PALME – simboli spiritualnosti, plodnosti i seksualnosti. Primetiti da se nalaze iza leđa Visoke Sveštenice. Za stare Egipćane, nar je bio simbol plodnosti i lek za mnoge bolesti, takođe je predstavljao nadu u novi život, pa su egipćani sa njim bili sahranjivani. Za stare Rimljane, nar je označavao brak, a u Rimu su lišćem nara neveste kitile kosu. Nar se pominje na više mesta u Starom zavetu. Spominje se kao drvo koje je cvetalo u vrtu Adama i Eve, a prema nekim tumačenjima nar je bio zabranjeno voće rajskog vrta čiji je ukus Adamu i Evi doneo saznanje o polnosti, grehu i smrti. Otvoren nar zapravo je simbol Hristove patnje i vaskrsenja.

Palme predstavljaju simbol mudrosti, lepote, sklada i savršenstva. Često se drvo života prikazuje u obliku palme. U helenističkom periodu, palma je predstavljala simbol pobede, radosti i slavlja. Prema Jevanđelju, narod je palminim granama pozdravio Isusa pri njegovu ulasku u Jerusalim.

3. MESEČEVA KRUNA – Trostruki mesec ili kruna Izide, predstavlja tri vidljive mesečeve faze.

4. ROGOVI BIKA – Sa astrološke strane, Mesec je egzaltiran u znaku Bika, predstavlja čulnost i plodnost, takođe i vezu sa zemljom. Takođe predstavlja i praistorijski simbol matrijarhata. Ovo je takođe i simbol Meseca i predstavlja intuiciju, emocije, podsvest.

5. TORA – učenje, doktrina, uput, smernica, predstavlja jevrejski pisani i usmeni zakon i etička pravila.

6. KRST NA GRUDIMA – Područje srca, tu duša sabira utiske, razvrstava ih istvara lična mišljenja i unutrašnje vrednosti. Takođe se može uzeti i kao simbol veze između duhovnog i materijalnog, između tela i duše.

PLAVA ODORA –  tok života, plima i oseka, sve što jeste, takođe predstavlja prihvatanje emocija kao jedno promenljivo stanje, kao što su i Mesečeve faze. Ne udaviti se u emocijama, već ih prihvatiti.

SVETLOPLAVA POZADINA – predstavlja simbol neba, božanstva, vode, volje, u negativnom značenju predstavlja preterano maštanje i naivnost.

Značenje Prvosveštenice/Visoke sveštenice

Ona predstavlja princip božanskog ženskog; istorijski gledano, ona je žena Papa, devica sveštenica, označena po njenim svetloplavim haljinama. Danas bi ona mogla biti vidovnjakinja, astrolog, ili duhovni učitelj. Njen duhovni put je iznad materijalne vrednosti i zemaljskih odnosa. Njen dar je mudrost; poznavanje sveta izvan vela, oblast bogova, vodiča i anđela.

Njen pandan u arkanskom nizu je Prvosveštenik, tarot karta u broju 5. Poput Vrhovne Sveštenice, on je mentor, međutim, tajno čuva svoj mir, hodajući između materije i duha. Ona, Prvosveštenica živi dvostrukim životom. Dolazi posle Mađioničara, a pre Carice, čime govori da nam je najpre potrebna mudrost i svest o seb da bismo mogli da se upustimo u odnose sa drugima.

Uspravno značenje

Ključne reči: mudrost, intuicija, skrivena znanja, meditacija, tajna, snovi, voda, receptivnost, duhovnost, sinhronicitet

Ovo je vreme za inkubaciju i privatnost, za produbljivanje odnosa sa višim ja i poverenje u svoje unutrašnje znanje. Tajne, ideje ili buduće projekte bi trebalo da zadržite za sebe. Na duhovnom putu, Prvosveštenica predviđa mentora i učenje. Pojava ove karte u čitanju može biti znak da se sledi sopstvena intuicija.

Ako se pojavi u pitanjima vezanim za dom/kuću, ova karta će označavati mirno vreme, dobar odnos između članova porodice. razdvojite živote upravo sada. U emotivnim pitanjima, Prvosveštenica označava potrebu da se bude sam, bez partnera, a u emotivnoj vezi može označavati tajne i potrebu da se napravi pauza, da se partneri distanciraju. U poslovnom smislu označava uspeh, ali je potrebno strpljenje i da se ideje ne iznose javno.

Obrnuto značenje

Ključne reči: povlačenje, ogovaranje, pasivna-agresija, loš savet, loša navika, ignorisanje intuicije, tajna izlazi na videlo.

U slučaju da čitate tarot karte u obrnutom položaju, onda svakako pročitajte i ovaj tekst: https://tarotshamanic.com/tumacenje-tarot-karte-u-uspravnom-i-obrnutom-polozaju/ . Ako karta u obrnutom položaju predstavlja blokiranu energiju ili energiju suprotnu primarnom značenju karte, možemo reći za Prvosveštenicu u obrnutom položaja da simbolizuje lošeg mentora ili nekoga ko daje loš savet. Neke tajne mogu biti otrkivene, pa čak i informacije koje se dugo drže u tajnosti mogu na kraju biti štetne ili po osobu ili po okolinu.

Korišćena literatura:

Burger, E., Fiebig, J. (2015). The ultimate guide to the Raider Waite tarot, Llewellyn Publications. Woodbury, Minnesota.

Dean, L. (2015). The ultimate guide to tarot, Fair Winds Press, Beverly, MA.

Simbolika Nara (2018). Preuzeto sa: http://www.artnit.net/flora-doma/item/4787-simbolika-nara.html.